Date: 4 april 2025
Nederland behoort tot de gelukkigste landen ter wereld, maar we lijken ons daar nauwelijks van bewust. Dat moet anders, vindt Ralf Bodelier. Want wie beseft hoe goed we het hier hebben, kiest politici die daaraan bijdragen.
Gepubliceerd in het Parool, de Limburger, Brabants Dagblad, Eindhovens Dagblad, Provinciale Zeeuwse Courant, Nederlands Dagblad en Friesch Dagblad.
Volgens het nieuwste ‘World Happiness Report’ staat Nederland op de vijfde plaats van de gelukkigste landen ter wereld. We laten maar liefst 142 landen achter ons. Dat is een fantastische prestatie.
De redenen voor ons geluk zijn duidelijk. Nederland is een van de rijkste landen ter wereld, en weinig draagt zo bij aan geluk dan welvaart. De vier landen die ons voorgaan—Finland, IJsland, Zweden en Denemarken—zijn al even welvarend. Net als wij kennen zij een hoge levenskwaliteit, lage corruptie en veel persoonlijke vrijheid. Bovendien hebben al deze landen goed functionerende overheden en een sterk sociaal stelsel, waardoor zoveel mogelijk mensen van de rijkdom profiteren.
Meer doneren
Het ‘World Happiness Report’ wijst nog op een andere factor: Nederlanders geven meer om hun medemensen dan veel andere nationaliteiten. We doneren vaker aan goede doelen dan Duitsers of Belgen, doen meer vrijwilligerswerk en zetten ons in voor vreemdelingen. Dit maakt niet alleen de ontvangers gelukkiger, maar ook de gevers. Geven maakt gelukkiger dan nemen.
En dan scoren we wereldwijd ook nog eens goed in het ‘Verloren Portemonnee Experiment’. Onderzoekers ‘verliezen’ bewust duizenden portemonnees in tientallen landen. Die portemonnees voorzien ze niet alleen van geld, een namaak-ID-kaart en foto’s; ze verstoppen er ook kleine zendertjes in, waardoor zij de portemonnees kunnen volgen. De resultaten? In gelukkige landen worden portemonnees veel vaker teruggebracht naar de eigenaar dan in ongelukkige landen. En dan scoren Nederlanders wereldwijd ook nog eens het hoogst in het vertrouwen dat hun portemonnee wordt teruggegeven. Geen enkel ander land heeft zoveel vertrouwen in zijn medemens.
Dat is Nederland
Rijkdom, delen, vertrouwen. Dat is Nederland. Veel lezers zullen zich nu achter de oren krabben. Al dit moois staat immers haaks op wat wij doorgaans lezen in de kranten, of zien op het journaal. Alles in Nederland lijkt immers fout te gaan: de woningbouw stagneert, er is een probleem met stikstof, het kabinet Schoof levert niet, de lijst is lang. Dat we toch zo hoog scoren op de wereldwijde geluksladder kan simpelweg niet waar zijn. Dat is het wel. De onderzoeken achter het World Happiness Report zijn heel goed uitgevoerd.
Dat we somberder zijn dan nodig, verklaart waarom in veel rijke landen zoveel mensen op autoritair rechtse politici stemmen en de gematigde middenpartijen verliezen. Terwijl het World Happiness Report er geen twijfel over laat bestaan dat landen waar autoritair rechts de macht overneemt, het geluksgevoel fors daalt. In Europa is Hongarije het meest tragische voorbeeld. Onder Orbán daalde Hongarije naar plaats 69, lager nog dan Honduras of Oezbekistan.
Verwondering en waardering
Wat we missen, is verwondering over wat we in Nederland hebben bereikt. We staan er nauwelijks bij stil dat schoon water als vanzelfsprekend uit de kraan komt, dat salarissen en uitkeringen stipt worden overgemaakt, dat supermarkten altijd vol liggen; dat iedereen toegang heeft tot een huisarts of dat de kans om beroofd te worden minimaal is.
Wat we missen is de waardering voor wie dit allemaal mogelijk maken. Dat is niet alleen waardering voor de loodgieters, leraren, politiemensen, vuilnismannen en ziekenverzorgers. Dat is echter ook waardering voor ambtenaren, rechters en, vooral, politici. Voor ministers, parlementariërs, wethouders. Dankzij de besluiten die zij nemen, leiden we een leven waar miljarden mensen wereldwijd alleen maar van kunnen dromen.
Met meer verwondering voor al wat goed gaat, met meer waardering voor iedereen die Nederland tot een van de gelukkigste landen ter wereld maakt, kan Nederland bij de volgende verkiezingen weer een regering krijgen die uit het gematigde midden bestaat. Een regering met politici die in goed overleg zoeken naar concrete oplossingen voor concrete problemen. Wie wil dat Nederlanders vaker op middenpartijen stemmen, moet beginnen met het benadrukken van alles wat zo goed gaat in ons land.